V pozadí britskej firmy je zase ruský bankár Sergej Mastiugin a jeho bulharskí partneri. Toto zoskupenie vlastní v Novise najväčší balík akcií. Momentálne z neho ale veľa nemajú. Súd totiž United Capital predbežným opatrením obmedzil možnosť hlasovať na valnom zhromaždení. Presadila to spomínaná S&B. „V pozícii najväčšieho akcionára a investora Novisu je United Capital úplne odrezaný od akéhokoľvek vplyvu,“ napísal TRENDU riaditeľ britskej firmy Günter Rohr.

Pôsobivý Fatzi

Začalo sa to okolo roku 2012, keď sa S. Mastiugin a jeho ľudia rozhodli investovať v strednej a východnej Európe. Ako sa tak rozhliadali po trhu, natrafili na Rakúšana Siegfrida Fatziho, bývalého šéfa slovenského Wüstenrotu. Zapáčil sa im jeho nápad založiť na Slovensku „start-upovú“ poisťovňu, ktorá prinesie klientom menej zväzujúce produkty. Mali by umožniť flexibilne meniť výšku platieb a vložené peniaze dokonca príležitostne aj vytiahnuť. Popri tom mal byť tento produkt viac transparentný.

Rusko-bulharskej skupine sa myšlienky Novisu zapáčili natoľko, že sa stala jej najväčším, 40-percentným akcionárom. Charizmatický Rakúšan S. Fatzi presvedčil pre svoju myšlienku ďalších 13 investorov a sám získal jeden z najväčších podielov za vklad svojho know-how z oblasti poisťovníctva.

Weissovci na scéne

Až do tohto momentu to je ešte úspešný príbeh. Potom však prišli komplikácie. S. Fatzi potreboval na rozbeh poisťovne viac času aj peňazí. Časť akcionárov mu prestala dôverovať. Investori z United Capital sa rozhodli svoj podiel predať.

Záujem prejavila spomínaná S&B. Tú podľa kuloárnych informácií ovládajú weissovci, čo vzhľadom na jej aktivity aj dáva logiku. No k tomu sa dostaneme neskôr.

S&B sa s United Capital dohodla, že jej akcie kúpi. Prvú zo zmlúv podpísali v úvode minulého roka. Na to, aby sa predaj dotiahol do konca, bolo treba uskutočniť ešte ďalšie kroky. Prišli však názorové rozpory. S&B si uplatnila opciu len na časť podielu, no predávajúci ho chcel pustiť celý. Podľa United Capital dohoda stroskotala aj preto, že S&B nezískala súhlas Národnej banky Slovenska.

Lenže S&B sa s takýmto výsledkom nezmierila a obrátila sa na Okresný súd Bratislava V. Žiadala o vydanie predbežného opatrenia, ktoré by najväčšiemu akcionárovi obmedzilo hlasovacie práva na valnom zhromaždení. Vo svojom návrhu uviedla aj to, že má nárok na zmluvnú pokutu pol milióna eur. Súd takejto požiadavke vyhovel a popri tom United Capital zakázal aj predávať akcie, ktoré mala pôvodne kupovať S&B. To bolo 31. júla 2014 – deň pred mimoriadnym valným zhromaždením, po ktorom sa vplyv United Capital výrazne znížil.

Ani peniaze, ani akcie

Predplaťte si TREND za najvýhodnejšiu cenu už od 1 € / týždeň

  • Plný prístup k prémiovým článkom a archívu
  • Prémiový prístup na weby Mediálne, TRENDreality a ENJOY
  • Menej reklamy na TREND.sk
Objednať predplatné

Máte už predplatné? Prihláste sa